dinsdag 26 juli 2016

Vacature: straatnamenbedenker

Laatst reed ik over de Laan der lenigheid via de dorpsdrietonde naar de Weg van de weifeling. De tocht geschiedde per viltstift in een stad die nooit zal bestaan.

Het is jaloersmakend hoeveel haast onverhulde creatielol er aan sommige straatnamen kleeft. Je zou graag aanwezig zijn bij de vergaderingen die ten grondslag liggen aan grappige straatnamen. Volgens mij wordt daar heel wat afgelachen. Wat te denken van het Goed geluimd hof? Of Gaandeweg? Of het Gebed zonder End?

Straatnamenbedenker. Zou het een officieel beroep zijn? Ik denk het niet. Maar wat niet is, kun je wel in het leven roepen. Zo zat ik pas met twee A4'tjes, een pen en een zwarte stift een volkomen fictieve stad te designen opgebouwd uit straten met rare namen, zoals het Hof der complimenten, de Lineaallaan en de Straat der straten (gesitueerd in de wijk der rechtlijnigheid). Ik probeerde de straten zoveel mogelijk naar zichzelf te laten verwijzen. Zo eindigt de Weg van de weifeling in een groot vraagteken, de Isolementskade is op geen enkele manier verbonden met andere straten en de Cul de sac der correchtheid is een doodlopende weg die de vorm aanneemt van een grote 'Check!!!'-vink. Ook dubbelingen in namen zijn te verleidelijk niet te gebruiken: de Van der Laan laan, het Vonhof hof of de Zijde zijde. Als je alle straten hebt gemaakt, kun je de tussenliggende ruimte inkleuren, zodat de straten meer uit je tekening springen.Wat levert het je op? Goede vraag. Behalve een erg leuke avond aan de tekentafel, verruimt het ook je blik: hoe is een stad precies opgebouwd en wat zijn populaire thema's voor straatnamen en welke (waarschijnlijk) helemaal niet? Dat er geen themawijken zijn van psychiatrische stoornissen of natuurrampen, is te begrijpen. Maar waarom is er geen 'Wijk van extase'? Met de Geweldigstraat, de Denderenddreef en de Waanzinnigweg. Kortom: het leidt tot verwondering binnen de bebouwde kom. Een als je je fictieve stad ook nog op een prominente plek ophangt (zoals ik tegen de achterwand van de wc), dan kan dat meteen een leuk gesprek opleveren met je gasten over de meest bizarre straatnamen en de fijne mogelijkheid een postbus te kunnen nemen als uitvlucht wanneer je een gênant adres hebt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten